Sport

Közösségépítő, sportos egészségnap iskolánkban!

 

Hagyományteremtő szándékkal, az iskola önálló innovációja eredményeképp rendeztük meg 2019.
március 30-án, tanulóink családtagjai, barátai illetve más települések részvételével, az 1. Családi
Sport- és Egészségnapot.
A nap folyamán változatos, színes mozgásformákat próbálhattak ki a résztvevők: volt ingafutás teszt, sor- és váltóverseny kicsiknek, focibajnokság nagyoknak, kerékpáros ügyességi pálya, célbarúgó, - dobó állomás, összetett akadálypálya, crossfit köredzés. Ki lehetett próbálni a magyar fejlesztésű sporteszközt, a teqballt valamint tollasozni, ping-pongozni, röplabdázni is lehetett. Űdítő és érdekes volt a cselgáncsbemutató, de aki az agytornát részesítette előnyben, az indulhatott a sakkversenyen, emellett régi, de nagyszerű népi játékok is kipróbálásra vártak. A sportos részt a tanár és diákcsapatok közti métajáték zárta.
A sport mellett rengetegen vettek részt az egészségmegőrzéssel kapcsolatos állomásokon: az
egészségudvarban finom és egészséges gyümölcssalátát készíthettek illetve az egészséges
életmóddal és szépségápolással kapcsolatos tanácsokat kaphattak az érdeklődők. A helyes és
életmentő elsősegélynyújtás alapjait is el lehetett sajátítani.
Összességében egy tartalmas, célját elérő napot zárhattunk, közel 300 ember aktív részvételével. Az biztosan látszik, hogy igény van ehhez hasonló rendezvényre, mely az alább található kérdőívek
tanácsainak, észrevételeinek megfogadásával még sikeresebbé válhat.

 

Fradi-varázs a tornacsarnokban!

Hosszú várakozás és előkészítő munka után eljött a várt pillanat és  iskolánk erre az alkalomra zöld-fehèrbe öltözött tornacsarnokában köszönthettük a Ferencvárosi Torna Club két sportolóját, akik a Fradi Suli Program keretében látogattak el hozzánk.

Gyurkó Alexandra szervátültetett, többszörös Európa- és világbajnok úszónő és Varga Ádám, a labdarúgócsapat fiatal kapusa beszéltek a Fradi kötődésről, a tanulás és sportolás fontosságáról, a céltudatos és kitartó hozzáállásról. A két sportoló kedves, szerény és alázatos személyisége nagyon tetszett a főleg gyerekekből álló közönségnek. Iskolánk tanulói mellett, meghívásunkra andocsi és mernyei gyermekek is érkeztek programunkra valamint több szülő, érdeklődő felnőtt is csatlakozott a Fradi-naphoz.

A Fradi-vendégek 2-2.5 órás programjának minden pillanatát élvezhették a résztvevők, hiszen a pom-pom lányok bemutatója,  az interaktív beszélgetés a sportolókkal, a rövid filmnézés a Ferencváros törtènetèről valamint a kérdezz-felelek játék Fradis ajándékokért, a közös szurkolás, a fénykép készítés és az aláírások gyűjtése is mind-mind színesítette az eseményt. A nap zárásaként Fradi-címeres tortát kaptak a meghívottak, s végül Ádámot még egy kis játèkra is rá tudtuk venni: az iskola által  két hónapos használatra kapott Teqball asztalon játszott egy jót teremlabdarúgó csapatunk tagjaival.

A gyermekek hatalmas élményeket szereztek, őket is – kit jobban, kit kevèsbè – megèrintette a Fradi varázsa. Vendègeink pedig egyöntetűen állították, hogy ilyen melegszívű fogadtatásban még nem volt részük  ès ilyen lelkes közönséggel mèg nem volt szerencséjük találkozni körútjuk során.

Köszönjük a sok szorgos kéz munkáját, akik a nap sikerességéhez hozzájárultak a terem díszítésétől kezdve, a vendéglátás nagyszerűségén át, a kiváló hangosítás és fénykép elkészültéig!

Hálás köszönet az iskolai Diákönkormányzat és a Szülői Munkaközösség felajánlását, mely hozzájárult a program színvonalas megvalósulásáért!

A nap tapasztalatát levonva a Fradi egyik jelmondatával foglalhatjuk össze: MINDIG és SOHA, azaz küzdeni mindig és feladni soha! És ezek a szavak nem csak a sportra vonatkoztathatók….

 

 

 Az iskola focicsapata 4. helyet érte el a megyei döntőben!

 

Győzelem, bravúr, csoda!
Iskolánk 3. korcsoportos teremlabdarúgói, február 8-án, a sportági Diákolimpia megyei döntőjén léptek pályára Csurgón. Ide már a körzeti döntők győztesei érkeztek, és ahol fiainknak csupa nagyobb település iskoláival kellett farkasszemet
nèzni a pályán. A csoportmèrkőzèseken teljes figyelemmel, fegyelemmel és gyönyörű 
gólokkal tettèk biztossá a továbbjutást, ami a tèt nagyságát ès az ellenfelek erejét tekintve 
igazi bravúrnak számít. Az elődöntőben is vezetèst szereztünk, de a kevès cserelehetőség miatt
a fáradó lábak megadták magukat. A harmadik helyèrt szintèn egygólos veresèget 
szenvedve vègül a csodaszámba illő 4. helyet szerezte meg csapatunk, Somogy megye több mint 
ötven iskolája közül. Ez a teljesítmény megsüvegelendő ès a fiúk minden dicséretet
megilletnek! Egyben azt üzeni, hogy tehetsèggel, hittel, akarattal, megalkuvást nem ismerve egy kisiskola csapata is lehet NAGY CSAPAT!

A csapat eredmènyei: 
Csoportmèrkőzèsek: Igal-Fonyód 2:2, Igal-Tab 4:1
Elődöntő: Igal-Nagyatád 1:2
Harmadik helyèrt: Igal-Fonyód 1:2.

A csapat tagjai: Üllei-Kovács Balázs, Lakatos József, Ságvári Csaba, Orsós Csaba, Boros Szebasztián, Ságvári Zoltán, Horváth Lajos. A csapattal kèszült mèg: Horváth Rikárdó, Orsós Mátè.

Edző: Czeider Ákos
Csapatvezető: Lőrincz Pèter.

 Egy igazán kiélezett, élvezetes mérkőzésen az Igali Batthyány Károly Általános Iskola pedagógusai 8-5-ös győzelmet arattak a diákok csapata felett 2018. december 21-én.
Köszönjük minden résztvevőnek a kellemes délelőttöt, mindenkinek jár a pacsi! 

A magyar labdarúgás ünnepe iskolánkban

2018. november 23-24-én két programmal is az 1953. november 25-i nevezetes, londoni 6:3-as magyar diadallal végződő mérkőzésre emlékeztünk. Az „évszázad mérkőzésére”, melyen Magyarország Aranycsapata első nem brit csapatként legyőzte a verhetetlennek hitt Angliát, egyszersmind soha nem látott magasságba emelte az ország labdarúgásának nimbuszát. Ezért ezt a jeles napot 1993-ban a Magyar Labdarúgás napjának nyilvánították.
November 23-án, pénteken, az I. Batthyány Kupán négy iskola csapata (Törökkoppány, Andocs, a kaposvári Református, Igal) mérte össze erejét körmérkőzéses formában. A meccseken szikrázó összecsapásokat, szép cseleket, okos és bombagólokat egyaránt láthattunk, ahol a mieink veretlenül, egy győzelemmel és két döntetlennel zártak, így a második helyen végeztek Törökkoppány csapata mögött. Egyéni díjat kapott kapusunk, Üllei-Kovács Balázs, valamint Szilágyi Alex, akit a legjobb hazai játékosnak választottak. A mérkőzéseket a pom-pomos lányok bemutatója színesítette, a jó hangulatot fokozta a zenés bejátszások és az iskola tanulóinak szurkolása. Az eredményhirdetés után a csapatokat még várta egy kis uzsonna, hogy aztán jóleső fáradsággal, de a játék adta élményekkel telve mehetett minden résztvevő haza.
Az esemény az első rendezés ellenére magas színvonalon valósult meg, köszönet az összes résztvevő diáknak, pedagógusnak, iskola dolgozóinak egyaránt valamint az esemény finanszírozójának, a Magyar Tréning Oktatási Központ Kft-nek!

Másnap, szombaton a Fradi Suli programnak köszönhetően ingyenesen tekinthettük meg a Ferencváros-Kisvárda labdarúgó mérkőzést Budapesten, a Groupama Arénában. A Fradi kártyák és a mérkőzés jegyek kiváltása miatt majd ötvenen már kora délelőtt útnak indultunk, hogy 13 óra körül regisztráljuk magunkat és átvegyük jegyünket a jegypénztárnál. A nem is kis létszámú csapatunkban az iskola 23 tanulója, szülők, nagyszülők, pedagógusok vettek részt. Utána a Fradi bolt árukínálatát vehettük szemügyre, majd egy közeli plázában, a Lurdy Házban néztünk körül. 17 órakor kezdődött a mérkőzés, melyen közepes játékkal, 7500 néző előtt, 2:0-ra nyert a hazai csapat. A meccs után a hazautazás jó hangulatban és gyorsan telt, szinte egyöntetű véleményként hangzott el: „ezt meg kell ismételni…”
Az utazás költéségeihez nagyban hozzájárult: az igali, somogyszili, büssüi, gadácsi önkormányzat, melyet ezúton is szívből köszönünk!

Szabadidő

2018-2019 Tanév

 Nagyüzem a barkácsműhelyben a nyolcadikosokkal. Készülnek a koronglöködő játékok.

 Farsangi időszakhoz kötődően több osztályunkban is sütöttünk fánkot.

 Szakkörös felsős diákjaink január hónapban a kötést sajátították el és tanulták meg. Kötöttek sapkákat, sálakat és fülvédőket. Iskolánkban először fordult elő, hogy diákjaink sajátkezü munkájukkal ajándékozták meg iskolatársaikat. Ez egy szép megható gesztus volt lányok! Csak így tovább!

 Szakkörös lányaink Valentin nap alkalmából szívecskéket készítettek. Az ügyes kezeknek köszönhetően szebbnél szebb alkotások születtek.

 Készülődtünk a karácsonyra, ezért kézműves karácsonyi foglalkozást tartottunk a szakkörös diákokkal.

 Iskolánkban sportrendezvény volt és a szakkörös lányok sportszeletet készítettek a sportolóknak. Aminek nagy sikere volt előszeretettel díjazták a sportolók.

 Ezen a héten a szakkörös lányok a kedvenc palacsintánkat sütötték meg, ami istenien sikerült.

 Almás pite készítés: Az ötödikes és a nyolcadikas diákok segítettek az elkészítésében